Nu hänger pappas oljemålning av konstnären Fleetwood på nya Karolinska sjukhusets personalmatsal

Professor Arvid Wretlind, 28 Jan 1919 - 26 Aug 2002

loading...
Professor Arvid Wretlind Professor Arvid Wretlind

Arvid Wretlind föddes i Avesta, Sverige, 1919. Han studerade medicin vid Karolinska Institutet i Stockholm och 1949 försvarade han sin avhandling om'' Effekten av syntetiska aminosyror essentiella för tillväxt på kroppsvikten av växande råttor, och syntes av de använda aminosyrorna''. Under perioden 1949-1962 var han biträdande Professor i farmakologi vid Karolinska Institutet.

 

Hans viktigaste grundforskning för att utveckla säkra parenterala näringslösningar var utförs under dessa år. År 1962 blev han ansvarig för mat och näring inom Svenska Institutet för folkhälsa, en utnämning som han höll till 1970. År 1968 startade Arvid Wretlind kurser i näringslära vid universitetet i Stockholm och Karolinska Institutet, där han var biträdande professor och från 1975 till 1977 professor i allmän Näring.

 

Under den tid som följde fortsatte han den tidigare mycket framgångsrika forskning om parenteral näring. Från 1977 till 1979 var han chef för Vitrum Institute for Human Nutrition, och från 1979 till 1990 chef för Cutter-Vitrum Institute för Human Nutrition vid universitetet i California, Berkeley, USA. Wretlind var forskningsrådgivare till svenska Socialstyrelsen från 1968 och medlem av Kungliga Svenska Ingenjörsvetenskapsakademien.

 

Arvid Wretlind arbetade intensivt med att utveckla en uppdaterad livsmedelslagstiftning, vilket resulterar i en ny livsmedelslagstiftning 1972 och inrättandet av det svenska nationella Livsmedelsverket. Han var också VD av den icke-statliga organisationen "Vår näring" en viktig organisation för att tillhandahålla utbildning om mat och näring i grundskolan. Eftersom Wretlinds banbrytande arbete i parenteral nutrition illustrerar samverkan mellan klinisk och preklinisk forskning är det av allmänt intresse att veta hur det började. Clarence Crafoord, en välkänd thoraxkirurg i Stockholm, initierade Arvid Wretlinds intresse för parenteral nutrition. Under sitt besök i USA i slutet av andra världskriget studerade Crafoord kirurgi i krig. Han var imponerad av den intravenösa näring som ges till patienter som inte kunde äta. Genom denna metod blev patienter inte undernärda, och livshotande komplikationer efter operation kunde undvikas. De intravenösa lösningarna var dock inte perfekta. I synnerhet inte fettemulsionen, Lipomul, som hade biverkningar och blev följaktligen tillbakadragen från marknaden.

 

Crafoord förstod vikten att utveckla en säker emulsion för parenteral näring. Han kommunicerade med professor Erik Jorpes vid Institutionen för medicinsk kemi, Karolinska Institutet, som föreslog att den unga forskaren Karl Arvid Wretlind skulle börja arbeta med problemet med framställning av en lösning av aminosyror och senare fett, lämpligt för intravenös infusion. Vid slutet av 1940-talet, utveckalde Wretlind, i samarbete med Ivan HAE Kansson, en aminosyra beredning, en enzymatiskt hydrolysat av kasein, dialyseras från icke-hydrolyserade peptider. Lösningen Aminosol föddes, och användes med framgång fram till mitten av 1980-talet. År 1954 började Arvid Wretlind att arbeta med fettemulsioner för intravenös användning i humanpatienter.

 

Vid den tiden investerade USA mycket pengar i forskning vid den amerikanska armén Näringsvärde Laboratory, men de lyckades inte framställa en icke-toxisk emulsion. Emellertid efter flera år lyckades Wretlind med att framställa en fett emulsion vid namn Intralipid, som infördes för klinisk användning 1962. Forskningen bakom Intralipid är verkligen Arvid Wretlind viktigaste bidrag. Efter 40 år är Intralipid fortfarande den mest använda fettemulsionen i världen och ges till miljontals patienter. Intralipid framställs från sojabönolja, emulsifierad av fosfolipider från ägg, som stabiliserar emulsionen. Vid ett Vitrum symposium i Kungälv 1962, Presenterade Arvid Wretlind tillsammans med sin medarbetare och kirurg Oscar Schuberth först i sin tid, ett program för fullständig intravenös nutrition, som heter den skandinaviska modellen. Detta program var nyskapande i utvecklingen av bättre behandling i kirurgi och intensivvård. Wretlind uppgav att framgången för Intralipid berodde på hans upptäckt att hunden var ett perfekt laboratorium djur, och är extremt känslig för intravenösa emulsioner.

 

Tack vare Arvid Wretlind belv Sverige världsledande inom intravenös nutrition för resten av det tjugonde århundradet. Han utvecklade också andra näringslösningar som innehåller vitaminer och mineralämnen. Med anledning av det kan Arvid Wretlind kallas fadern av parenteral näring. Arvid Wretlind hade också en central roll i utveckling av forskning och utbildning i näringslära i Sverige. Tillsammans med professor Gunnar Blix på Uppsala universitet och Svenska Nutrition Stiftelsen var han engagerad i debatten om utvecklingen av svenska kost och mat vanor efter andra världskriget, och deras inflytande på folkhälsan. Hans klassiska verk, presenteras tillsammans med Blix, Bergström och SI Westin,''Den Svenska folkkosten", låg till grund för det första svenska kostrådet. Han inledde svenska Socialstyrelsen 1969 för att starta kampanjen''Kost och Motion" och han var den första ordförande i dess medicinska expertgrupp, MEK för vuxna och MEK, B för barn.

 

Den grundläggande principen var att sammanställa rekommendationerna för ändrade matvanor och rekommendationerna om fysisk aktivitet, som då var unikt i såväl nationella som internationella perspektiv. På så sätt var det möjligt att engagera idrottsföreningar i kampanjen. '' Kost Cirkeln'' som infördes 1960, och är ett exempel på Wretlind intresse att utveckla enkla verktyg för att ge information om formning av bättre matvanor. Han uppmuntrade samarbete mellan nationella myndigheter och matsektorn för att skapa matvanor för att förbättra allmänhetens hälsa. Han inledde en expertgrupp för samordning av sjukhus kost (1963). Arvid Wretlind tog initiativet att utarbeta de nordiska näringsrekommendationerna, tillsammans med kollegor från de andra nordiska länderna. Han var en framstående figur i utvecklingen av näring i medicinsk forskning och grundutbildning i Sverige. Han etablerade tidigt kontakt med Svenska Läkaresällskapet för att starta en näringssektor inom samhället, i syfte att erhålla stöd för rekommendationerna från läkaryrket.

 

Han var också avgörande för skapandet av en professur i näringslära vid våra medicinska fakulteter. Den första akademiska utbildningen i näringslära var logiskt skapat i i ett gemensamt program mellan Stockholms universitet och Karolinska Institutet. Arvid Wretlind tillhörde första generationens professorer i näringslära. Hans grundforskning i parenteral nutrition var enastående, och hans praktiska tillämpningar, parenteral både i näring och i tillämpad näringslära för bättre folkhälsa, var av stor betydelse för utvecklingen av näringsforskning.

 

Källa: http://www.foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/issue/view/227

Scandinavian journal of food and nutrition

Pappa professor Arvid Wretlind - Av sonen professor Bengt Wretlind.

Professor Arvid Wretlind anses som den Parenterala Nutritionens Fader, dvs den som möjliggjorde total tillförsel av alla näringsämnen genom intravenös tillförsel. Tidigare användes bara glukoslösning som intravenös näring, men alltför få kalorier kunde tillföras på det sättet. På mitten av 40-talet uppfann han Aminosol, som möjliggjorde att aminosyror kunde ges intravenöst. Aminosol ersattes på 80-talet av Vamin. Fettemulsionen Intralipid registrerades 1962, vilket innebar att dagsbehovet av kalorier för första gången kunde ges intravenöst, vilket ansågs som utopiskt då, eftersom det kunde finnas risk att fettdroppar skulle täppa till kapillärer. En betydande del av modern sjukvård som bedrivs över hela världen skulle inte kunna ske utan den totala näringstillförseln via dropp som professor Wretlind införde i sjukvården. Neonatala barn, patienter som behandlas för cancer eller i intensivvård och andra patienter som inte kan få näring genom normal tillförsel kan idag leva ett fullgott liv tack vare total parenteral näring.

Svenska och utländska läkemedelsindustrier, i tur och ordning Vitrum, Kabi, Kabi-Pharmacia, Pharmacia-Upjohn och Fresenius-Kabi utvecklade och lanserade produkterna världen över. Han nominerades till Nobelpriset flera gånger, men fick motta en rad andra utmärkelser som Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademins Stora Pris och Bristol Meyer priset och han blev hedersdoktor vid Rutger State University, New Jersey, USA.

Professor Arvid Wretlind var också professor och föreståndare för Folkhälsoinstitutet och skapade Kostcirkeln, som än idag är grunden för en balanserad kost med grönsaker och frukt.

 

Klicka på bilden för att läsa den i full storlek